fbpx

Vaskeguide

Vaskeguide

Der er nogle enkle ting, som du kan gøre i det daglige for at holde dine dundyner og hovedpuder i orden.

Først og fremmest handler det om, at hele sovemiljøet får tilstrækkelig udluftning. For allergikere har det ekstra stor betydning.

Dynevask i din egen vaskemaskine
Du kan selv vaske dine dyner og hovedpuder – det er forholdsvist enkelt, men der skal afsættes god tid til projektet. Tørreprocessen er meget vigtig for resultatet. Til gengæld vil du få en dejlig frisk dyne, som er fri for allergener. Du skal være forberedt på, at dynen vil krympe, når den bliver vasket og tumblet. Du kan forvente en krympning på op til 10 cm for en normal dyne.

  • Brug ca. 50 ml af et enzymfrit vaskemiddel – typisk vil et vaskemiddel til uldvask være velegnet. Undgå brug af skyllemiddel.
  • Vi anbefaler en stor vaskemaskine (helst 7 kg), men også mindre husholdningsmaskiner kan klare opgaven.
  • Vask én dyne ad gangen (flere dyner fylder for meget, når du senere skal tørretumble).
  • Vælg et skånsomt vaskeprogram og en temperatur på maksimalt 60 grader.
  • Slut af med en centrifugering. Giv dynen en tur i tørretumbleren (sammen med 2 tennisbolde), til den er helt tør – i visse tilfælde helt op til 3 timer.
  • Brug tidsstyring – så tvinger du tumbleren til at køre den ønskede periode. Tag dynen ud af tørretumbleren af og til, og ryst den lidt (for at undgå at dunene klumper sammen).
  • Et sidste tip: Hvis tiden og vejret tillader det, bliver dynen ekstra lækker af en tur på tørresnoren i frisk luft (efter tørretumbling).
    Undgå direkte sollys. Hvis din dyne får sol, vil lanolinen fra dunene forsvinde, og dynen vil tabe sin bæreevne. Tør derfor dynen i skygge.

Hovedpuden behandles på samme måde. Her skal du være ekstra opmærksom på at fjerne sammenklumpninger under tørreprocessen.

Husstøvmider
Hvis du vil være helt fri for husstøvmider, skal du vaske din dyne 2-4 gange om året. Bemærk, at vasken (og den efterfølgende tørring) kan være lidt hård ved dynen. Til gengæld slipper du for miderne, som kan formere sig i tusindvis inden for få måneder.